Doe-het-zelf KI

Het insemineren van koeien is één van de belangrijkste taken op een rundveebedrijf. Want zonder inseminaties geen nieuwe kalveren. U kunt zelf beslissen of u de inseminaties zelf wilt doen of uitbesteedt. Belangrijk hierbij is dat het resultaat altijd leidend moet zijn voor uw keuze. Onze inseminatoren insemineren vele koeien per dag en zij hebben dan ook de ervaring om uw dier drachtig te krijgen. Maar u kunt ook beslissen de inseminaties zelf te doen. Wij adviseren u dan altijd eerst een inseminatiecursus te volgen voor u hiermee start. Voor informatie over een cursus kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij Heemskerk.

Als u dan daadwerkelijk start met insemineren, heeft u een aantal hulpmiddelen nodig om het tot een goed resultaat te brengen. De zaken die u nodig heeft zijn onder andere een stikstofcontainer, pincet, ontdooiapparaat, citocutter (schaar), pistolet, hulzen, handschoenen en glijmiddel. Hieronder zullen wij de werkwijze voor het met succes insemineren kort met u doorlopen.

De voorbereidingen:

• Zorg dat uw ontdooibeker/-apparaat op 32- 37°C staat als u gaat insemineren en naast het stikstofvat klaar staat. Zodoende kan men het sperma gemakkelijk overbrengen van het vat naar de ontdooiapparatuur.
  • Gebruik een pincet om het juiste rietje te selecteren en over te zetten. Dit ter bescherming tegen gedeeltelijke ontdooiing van de overig aanwezige rietjes. Zorg dat de rietjes volledig in de vloeibare stikstof staan. Zorg ervoor dat u een duidelijk overzicht heeft in welk canister welk sperma zit. Trek voor het zoeken en overzetten het canister niet boven de (openings)rand van het spermavat. Werk hierbij snel. Bij een temperatuur 'warmer' dan -90°C kan kwaliteitsverlies optreden.
  • Zorg voor een snelle ontdooiing. Ontdooi het rietje in het water met een temperatuur van 32-37°C gedurende 45 seconden. Zorg ervoor dat het rietje volledig onder water is. Deponeer de rietjes één voor één in het ontdooiwater. Bij gelijktijdig ontdooien van meerdere rietjes mogen deze absoluut niet aan elkaar kleven. Zodoende voorkomt men re-kristallisatie tijdens het proces van vast naar vloeibaar.
  • Werk met warme schone handen, een voorverwarmde pistolet en hulpmiddelen. Hiermee voorkomt u een koudeschok!
  • Droog het rietje na ontdooien af met materiaal dat vocht opneemt. Bij voorkeur een tissue. Water is namelijk dodelijk voor de spermacellen!
  • Steek het rietje met de wattenpropjes-zijde in de pistolet en zorg dat het rietje helemaal op de plaats zit. (De stamper ver genoeg terug.)
  • Knip het rietje af door de luchtbel, onder een hoek van 90 graden. Gebruik een schone scherpe schaar. Laat na gebruik geen sperma op de schaar achter.
  • Schuif de huls over de pistolet en draai de huls zodanig vast dat het rietje goed opgesloten zit.
  • Zorg ervoor dat het sperma absoluut op lichaamstemperatuur blijft als u naar de koe toe gaat, u realiseert dit door de pistolet onder de kleren te steken of in een gunwarmer te bewaren.
  • Indien u meerdere koeien moet insemineren, dient het gesekste sperma als eerste geïnsemineerd te worden.

Vanuit de pistolet in de koe:

• Je doet een handschoen aan. Neemt genoeg glijmiddel en smeer de anus van de koe in. De arm wordt vlot maar rustig in de endeldarm ingebracht, overtollige mest wordt verwijderd om goed te kunnen werken. De baarmoeder m.n. de baarmoederhals (cervix)- wordt goed opgezocht en opgeschept. De kling wordt droog gereinigd met papier. Let op! Twee keer poetsen met één tissue is één keer poetsen met vuil materiaal. Werk dus hygiënisch!
  • Vervolgens wordt de pistolet ingebracht en schuin naar boven en naar voren bewogen.
  • Gelijktijdig wordt de cervix naar voren gedrukt om de plooien in de schede te doen verstrijken. Vanaf de overgang voorhofschede kan in meer horizontale richting bewogen worden.
  • Door het begin van de cervix (snoetje) vast te nemen, maak je met je hand als het ware een soort trechter waardoor je de pistolet enigszins naar de ingang van de cervix kunt begeleiden. Eenmaal in de cervix manoeuvreer je voornamelijk met de hand in de endeldarm, door de cervix te kantelen en te bespelen. Deze handelingen vergen wat routine en soms veel tijd. Gelukkig staat bij een tochtige koe de cervix(mond) wat open en is de slijmerigheid toegenomen. Dit vergemakkelijkt het inseminatieproces aanzienlijk, echter soms kan het toch nog lastig zijn.
    Tip: als een koe gaat persen niet doorgaan met manipuleren, maar de hand sluiten en wachten tot de persdrang voorbij is!
  • Dan is het zaak om op de goede plaats af te drukken, namelijk net op het eind van de cervix! Om de exacte plaats te bepalen om af te drukken, moet je net door de cervix de pistolet op en neer schuiven om met je vingertop de pistoletpunt te kunnen voelen of het voelen 'glippen' van de laatste plooi.